Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

LevensCyclusAnalyse LCA

Om te kunnen bepalen of een product of gebouw in meer of mindere mate duurzaam is dient de volledige levenscyclus van een product te worden beschouwd. Materialen, productiewijze, het gebruik en wat na het gebruik met het product gebeurt heeft hier invloed op. Voor de productie van bijvoorbeeld een stalen balk is veel energie benodigd, maar als de balk 100 jaar lang gebruikt kan worden in een gebouw en na gebruik weer hergebruikt wordt dan kan gesproken worden over een duurzaam product.

In de praktijk worden LCA’s door gekwalificeerde deskundigen uitgevoerd. Van veel producten is een LCA al beschikbaar, verzameld in de Nationale Milieudatabase (NMD). De database wordt beheerd door de stichting Bouwkwaliteit (SBK) maar producenten of leveranciers zijn zelf verantwoordelijk. Het resultaat van een LCA wordt samengevat in één waarde: de schaduwkosten van het materiaal per kilogram. In de schaduwkosten worden zeventien milieuaffecten gecombineerd, waarvan CO2 equivalent (global warming) de bekendste is. De milieubelasting (MilieuPrestratie Gebouwen / MPG) is de som van de schaduwkosten van alle toegepaste materialen. Het oorspronkelijke idee van deze schaduwkosten was het uitdrukken van de kosten van compensatie van de milieuschade door het gebouw.

Zie ook: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels-gebouwen/nieuwbouw/milieuprestatie-gebouwen

2 Comment

 1. Wat een mooi initiatief, deze scheurkalender!
  Ik heb nog wel een opmerking op bovenstaande: De tekst over LCA is helder, maar het plaatje dat er bij is geplaatst gaat niet over LCA maar over circulariteit. De LCA zegt niet niet direct iets over circulariteit maar over milieubelasting van materialen. Om dit meer tastbaar te maken is er destijds voor gekozen om dit in euro’s (schaduwkosten) uit te drukken, met het idee dat dit het bedrag zou zijn dat nodig is om de milieuschade te compenseren.

  1. Hoi Jacco,
   Bedankt voor je reactie! Ik heb het volgende toegevoegd aan de beschrijving: “Het oorspronkelijke idee van deze schaduwkosten was het uitdrukken van de kosten van compensatie van de milieuschade door het gebouw.” De afbeelding laat ik wel zo, omdat deze symboliseert wat de schaduwkosten omvatten. Wellicht kan ik nog een keer specifieker ingaan op schaduwkosten an sich. Hoe worden deze doorgaans gebruikt? Alleen om aan te tonen dat een gebouw onder de 1 euro/m2 komt? Of soms ook echt om te berekenen hoeveel bomen geplant moeten worden? De kosten en methoden van milieucompensatie is ook interessant.
   Groeten Chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *