Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Bodemenergie

Hoe dieper onder de grond hoe warmer het is. De aardkern is immers enkele duizenden graden warm en hoe dichterbij hoe meer energie aanwezig is. In enkele landen zoals Ijsland zijn hoge temperaturen nabij het oppervlak te vinden en wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van deze duurzame warmtebron. In Nederland moet dieper geboord worden om van aardwarmte/ geothermie gebruik gemaakt te kunnen worden: circa 500 tot 4000 meter. Aangezien er grote ervaring is met boren naar aardgas is er ook veel informatie over de bodem beschikbaar.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is “De toepassing van diepe geothermie, naast biomassa, noodzakelijk om de verduurzaming van de energievoorziening van de industrie vorm te geven.” Er wordt gesteld dat ruim 30% van de Nederlandse industriĆ«le warmtevraag geleverd kan worden via geothermie.

Zie ook: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/duurzame-energie-opwekken/nationaal-expertisecentrum-warmte/bodemenergie-en-aardwarmte

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *