Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Gasloos bouwen

Sinds 1 juli 2018 is gasloos bouwen verplicht in Nederland, vastgelegd in de Wet Voortgang Energietransitie.

De overheid geeft subsidies op duurzame installaties om tegemoet te komen aan particuliere en zakelijke gebouweigenaren in deze transitie. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is geldig voor warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. Voor een warmtepomp van bijvoorbeeld 6000 euro kan circa 1500 euro vergoed worden gekregen. Er wordt geen subsidie verleend als de installatie al nodig is om aan de EPC-eisen uit het bouwbesluit te voldoen. Naast dat subsidies aangevraagd kunnen worden is het voor huiseigenaren ook mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen om duurzame installaties te bekostigen.

Ook bedrijfspanden moeten dus (aard)gasloos worden. Voor nieuwe bedrijven ligt een elektrische oplossing voor de hand met (hybride) warmtepomp. Als alternatief kan het pand worden aangesloten op een warmtenet (bijvoorbeeld restwarmte of door verbranding van biomassa) of kan groen gas gebruikt worden dat wordt gemaakt uit organisch afval.

Voor meer informatie zie:

https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde

https://www.groenezaken.com/blog-groenezaken/woningen-moeten-gasloos-maar-hoe-zit-het-met-bedrijfspanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *