Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Hoe werkt een warmtepomp

In nieuwe huizen wordt vaak een warmtepomp toegepast. Deze verwarmt je huis op een efficiƫnte manier en kan ook nog in combinatie met een cv-ketel worden toegepast.

De werking van een warmtepomp is als een omgekeerde koelkast welke juist warmte onttrekt aan een ruimte. Simpel gezegd wordt bij een warmtepomp warmte onttrokken uit de buitenlucht of bodem en afgegeven aan warmte in het huis. Vaak wordt vloerverwarming op de warmtepomp aangesloten, zodat water in de leidingen verwarmt wordt met bijvoorbeeld buitenlucht. Dit gebeurt als volgt: de (warmte)pomp zorgt voor een koude vloeistof onder lage druk in leidingen die in aanraking komen met buitenlucht. De vloeistof in de leidingen verdampt door door de hogere temperatuur van de buitenlucht. Voor verdampen is energie benodigd die dan onttrokken wordt aan de buitenlucht en opgeslagen wordt in de koudevloeistof. Na het opvoeren van de druk door de warmtepomp komt de koudevloeistof in contact (via een warmtewisselaar) met het water van de vloerverwarming. Door de hoge druk condenseert de koudevloeistof met een hoge temperatuur en wordt het water van de vloerverwarming verwarmt. Vervolgens begint de cyclus opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *