Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Sustainable Development Goals SDGs

De Verenigde Naties (VN of UN in Engels) hebben in 2015 zeventien doelstellingen geformuleerd voor een gelijkwaardige en duurzame economie. Dit na de grootste survey die de organisatie ooit heeft uitgevoerd; wereldwijd zijn meer dan vijf miljoen mensen geraadpleegd. De globale doelstellingen worden Sustainable Development Goals genoemd die onderverdeeld zijn in 169 concrete doelen.

De achtergrond en basis van deze doelstellingen zijn diverse rapporten en doelstellingen uit het verleden. Zo verscheen in 1972 het bekende Limit to Growth rapport waarin het onmogelijk zijn van ongelimiteerde groei op onze eindige aarde werd aangekaart. Het Kyoto Protocol uit 1997 en de Millenium Development Goals uit 2000 leidden tot het Parijse klimaatakkoord in 2015 met publicatie van de UN SDGs.

De doelstellingen hebben ook een relatie met de bouw. Bijvoorbeeld SGD #11 Duurzame steden en gemeenschappen dat als volgt treffend wordt omschreven: “There needs to be a future in which cities provide opportunities for all, with access to basic services, energy, housing, transportation and more”.

Alle doelstellingen zijn te vinden op: https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *