Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Kachels

Al honderd duizenden jaren verbrand de mens al hout om energie op te wekken en zaken te verwarmen. Hout is een vorm van biomassa, wat gezien wordt als hernieuwbare energiebron aangezien bomen weer aangroeien en zo nieuwe biomassa leveren. In woningen worden kachels en openhaarden gebruikt om het hout in een gecontroleerde omgeving te verbranden. Echter, openhaarden hebben een zeer laag rendement; circa 10% van de warmte komt maar in de woning terecht. Voor kachels ligt dit percentage normaliter tussen de 20 en 40%. Er zijn ook kachels die op pellets worden gestookt, waarvan het rendement een stuk hoger is: circa 80%, waardoor deze laatste een stuk energiezuiniger en duurzamer is dan de standaard openhaard of houtkachel. Er is dan ook subsidie beschikbaar voor pelletkachels. Nadeel van houtverbranding is dat er fijnstof, koolwaterstoffen, koolmonoxide en zware metalen bij vrij komen. Zeker voor mensen die al last hebben van de luchtwegen levert houtverbranding in dichtbevolkte gebieden overlast op. Via de stookwijzer wordt advies gegeven of wel of niet gestookt dient te worden.

Bronnen:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/pelletkachel-of-biomassaketel/

http://www.isde.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *