Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Stadskantoor Venlo

Gemeente Venlo is een van de wereldwijde koplopers op het gebied van Cradle-to-cradle (C2C). Bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis stond dit duurzame gedachtegoed dan ook centraal. Braungart, een van de grondleggers van C2C, werd betrokken bij de architectenselectie. Architectenbureau Kraaijvanger Urbis werd geselecteerd en ontwierp een duurzaam en gezond gebouw. De noordgevel wordt gekenmerkt door een groene gevel van ruim 2000m2 die zorgt voor gezonde lucht. Hout (Holz100) is veelal toegepast in het interieur. Afvalwater wordt gezuiverd in een grote vijver en hergebruikt in het gebouw. Op het dak staat een grote glazen schoorsteen waarin de lucht opwarmt, zodat natuurlijke ventilatie ontstaat. Zonneluifels waarin PV panelen zijn geïntegreerd zijn zo gepositioneerd en gedimensioneerd dat direct zonlicht in de zomer wordt geweerd. Ook is tijdens de bouw al een groen sloopbestek geschreven. Het gebouw is daarmee gebouwd om het ooit weer uit elkaar te kunnen halen.

Opdrachtgever: Gemeente Venlo. Architect: Kraaijvanger Urbis. Projectontwikkelaar: Ballast Nedam.

Bronnen:

https://www.goudenpiramide.nl/gouden-piramide-2018/publicatie-stofgoud

https://c2cvenlo.nl/stadskantoor-venlo/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *