Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Circulaire klimaatvloer met PCM’s

Een volledig te demonteren en herbruikbare klimaatvloer is ontwikkeld die gebruik maakt van Phase Change Material (PCM). De vloer wordt opgebouwd uit elementen zodat een flexibel in te richten werkplek gemaakt kan worden met lokale klimaatbeheersing en aansluitingen voor elektriciteit en ICT. De vloer wordt middels een leaseconcept aan gebruikers en projectontwikkelaars aangeboden. Deze blijft dus eigendom van de leverancier die ook verantwoordelijk is voor het onderhoud. Er is gewerkt met een Thermusol klimaatvloer met PCM’s op basis van zoutkristallen. Gesteld wordt dat hiermee 30% van het energieverbruik gereduceerd kan worden aangezien de PCM’s ontwikkeld zijn om warmte op te nemen als het te heet is en deze af te staan als het te koud is. Een element van 4,5kg kan evenveel warmte absorberen als 120kg beton dat bekend staat om zijn warmte-accumulerend vermogen. Het principe berust op een specifieke smelttemperatuur van de kristallen die vloeibaar worden en daardoor energie opslaan bij toenemende temperatuur. Als bijvoorbeeld ’s nachts de temperatuur weer afneemt kristalliseert het materiaal weer waardoor energie vrij komt.

Bronnen:

https://issuu.com/architectenweb/docs/architectenweb_magazine_2/59

http://www.salcabv.nl/index.asp?CategorieID=5&PaginaID=6&Taal=NL

https://kulkote-inside.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *