Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Baksteen met kliksysteem

In Nederland worden veel bakstenen toegepast aangezien we de voor ons hernieuwbare grondstof klei lokaal zelf winnen. Ook kunnen bakstenen gemaakt worden van afvalmateriaal, zoals de WasteBasedBricks. Bakstenen worden normaliter verwerkt in metselwerk, waarbij in de voegen toleranties van de stenen kunnen worden opgevangen. Het metselwerk vormt één geheel, wat hergebruik van lastig maakt. De voegen van specie kunnen niet worden hergebruikt en het los- en schoonbikken van de stenen is een arbeidsintensief proces. De ClickBrick is ontwikkeld als product om een gestapelde wand van baksteen te kunnen maken. Roestvast stalen (droge) verbindingen worden gebruikt. Dit is mede mogelijk doordat de steen met zeer hoge precisie wordt gemaakt. Het is ten eerste een strengperssteen, waarvan de toleranties al klein zijn. Ten tweede wordt de steen vervolgens gefreesd om tot een tolerantie van minder dan 0,1 millimeter te komen. Het afwezig zijn van voegen heeft bovendien een voordeel wat betreft onderhoud van de gevel, aangezien de voegen vaak als eerste degraderen. Ook zal geen kalkuitslag op de gevel kunnen voorkomen. De steen is 240 millimeter lang, 100 millimeter hoog en 90 millimeter diep. Het gebruik van spouwankers is gelijk aan standaard metselwerk. Het systeem is constructief bij TNO getest en kan ook in hoogbouw worden toegepast (4 ankers ø4mm per m2).

Bronnen:

https://www.daasbaksteen.nl/nl/Gevelsystemen/ClickBrick/page.aspx/49

https://www.duurzaamthuis.nl/clickbrick-de-baksteen-die-geen-mortel-nodig-heeft

https://materialdistrict.com/material/daas-clickbrick/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *