Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

TIJ

Als Droomfondsproject is in de Scheelhoek, een natuurgebied bij Stellendam, een remontabel en modulair vogelobservatorium gebouwd. De basis is een houten constructie volgens het Zollinger constructie principe. Dit is een reciprook constructieprincipe (zoals de Da Vinci brug) waarbij eenvoudige en relatief kleine elementen gekoppeld kunnen worden om een grote overspanning te maken. Groot voordeel is daarbij dat het ook weer relatief eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden. De houten liggers zijn computergestuurd geproduceerd om de schaalvormige constructievorm van het ei-vormige gebouw te kunnen maken.  Het vogelobservatorium is zo gebouwd dat het zonder waardeverlies uit elkaar gehaald moet kunnen worden. De dakbedekking is van riet en de vloer betreft een hybride hout-betonvloer.

Architect: RAU Architecten. Constructeur: Aalto Universiteit, Helsinki.

Bronnen:

http://www.rau.eu/portfolio/het-nest/

https://www.research-collection.ethz.ch/bitstream/handle/20.500.11850/266723/1/PhD_ETH_Apolinarska.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *