Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

SolarLeaf

In 2013 is tijdens de International Building Exhibition (IBA) in Hamburg een gevelsysteem gepresenteerd waarbij algen in gevelpanelen groeien om energie te genereren. Het systeem, SolarLeaf genaamd, bestaat uit glazen elementen met vier glaslagen. Algen groeien tussen de binnenste twee glasplaten en de buitenste glasplaten met luchtspouw zorgen voor isolatie. De algen krijgen CO2 als voedsel en groeien door blootstelling aan zonlicht. Hoe meer zonlicht, hoe sneller de algen groeien en hoe beter de schaduwwerking dus ook is voor de gevel. De warmte die de algen produceren wordt via een warmtewisselaar gewonnen en gebruikt in het gebouw. De algen worden zelf ook gewonnen als biomassa dat een duurzame energiebron vormt.

Ontwikkelaars SolarLeaf: Strategic Science Consult of Germany (SSC), Colt International,  Arup

Bronnen:

https://www.arup.com/projects/solar-leaf

https://www.dezeen.com/2013/04/15/arup-unveils-worldsfirst-algae-powered-building/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *