Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

LocHal

De voormalige locomotiefwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen, LocHal genaamd, is her bestemd tot multifunctionele ruimte. Gelegen nabij station Tilburg Centraal was dit de plek waar wagons en locomotieven van 1932 tot 2009 werden ontwikkeld en gerepareerd.

Zo’n 4.000 m2 van de in totaal 9.500 m2 grote hal is gereserveerd voor de Bibliotheek Midden-Brabant met een grote boekenverzameling. De overige ruimte is voor diverse organisaties bestemd, waarvan Seats2meet de grootste is. Seats2meet maakt het mogelijk dat ruimtes gehuurd kunnen worden voor vergaderingen, concerten of andere activiteiten.

De open ruimte die eerst werkplaats was, wordt mogelijk gemaakt door een staalconstructie met kraanbanen waar vroeger de locomotieven mee werden gehesen. Het oorspronkelijk ontwerp voorzag al in veel glas in gevels en dak, waardoor daglicht volop toetreedt. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is bij de herbestemming niet gekozen voor het volledig isoleren van de grote schil, maar voor het creëren van klimaatzones afgestemd op het lokale gebruik. Zo heeft de open ruimte een tussenklimaat waar mensen in de winter met jas aan zitten te studeren en zijn kantoorruimtes lokaal geconditioneerd. Voor concerten en presentaties voor groot publiek is een glazen zaal geplaatst met hoogwaardige akoestiek. Deze glazen zaal is eerder ontworpen voor, en gebouwd in, de Beurs van Berlage (1990). Toen deze moest worden afgebroken om ruimte te maken voor een ander gebruik is de glas- en staalconstructie gedemonteerd en opgeslagen.

Architecten: CIVIC, Braaksma & Roos architectenbureau, Inside Outside, Mecanoo. Advies constructies, installaties, bouwfysica, duurzaamheid, licht, brandveiligheid, akoestiek: Arup. Glazen zaal: Zaanen Spanjers Architecten en Octatube.

Bronnen:

http://www.braaksma-roos.nl/project/lochal-tilburg/

https://www.arup.com/projects/lochal

https://www.architectuur.nl/project/lochal-tilburg-door-the-cloud-collective/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *