Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Superlocal

In stadsregio Parkstad Limburg is een duurzame herontwikkeling van de wijk Bleijerheide gaande. Op basis van een sloopopgave van vier 30 meter hoge flats is een circulaire gebiedsontwikkeling gestart met als ambitie om de aanwezige waarden te hergebruiken in het gebied. Het project draagt de naam Superlocal, waarbij in de eerste fase een Expogebouw is gemaakt uit 95% hergebruikte materialen, afkomstig uit de flats. Daarvoor zijn delen uit de bestaande betonconstructies gezaagd.

Om te bepalen welke middelen, waarden en kwaliteiten reeds aanwezig waren is het gebied onderzocht en geïndexeerd (vastgelegd). De sociale index gaat in op de bewoner en omwonenden. De omgeving index beschouwt de geschiedenis van het gebied, de aanwezige natuur en relevante regelgeving. De technische index gaat in op het energiegebruik en behoeften, voedsel, water, constructie en materialen.

Aanwezige grondstoffen zijn bijvoorbeeld vastgelegd in een materialenpaspoort. Diverse strategieën wat betreft het energie- en materiaalverbruik zijn onderzocht. Zo is gesteld dat  standaard sloop veel materiaal kost, maar wel ruimte maakt voor nieuwe energiezuinige bouw. Het isoleren van de flats kost minder materiaal, maar bespaart meer energie. Uiteindelijk is gekozen voor een strategie waarbij 1 flat wordt gerenoveerd en geïsoleerd, ook vanwege het herkenningspunt dat de flat vormt. Materialen van de sloop van de overige flats worden gebruikt om circa 130 nieuwe woningen mee te bouwen.

Bronnen:

https://www.superlocal.eu/

https://www.iba-parkstad.nl/projecten/superlocal/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *