Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

QO Hotel

Met als ambitie de ‘Tesla onder de hotels’ te ontwikkelen is een zeer duurzaam hotel in Amsterdam gebouwd, het QO Hotel. Het LEED Platinum label is toegekend. Tijdens de bouw werd al met een zero waste-beleid gewerkt waarbij het afval ter plaatse werd gescheiden en met vele prefabelementen afval werd geminimaliseerd.

De gevel van het hotel is adaptief ontworpen. Deze bestaat uit 819 ‘intelligente panelen’ die kunnen sluiten voor optimale isolatie en zo energieverlies beperken. Dit is gekoppeld aan een slim systeem dat bijvoorbeeld automatisch sluit als een kamer niet gebruikt wordt in de winter. Dit scheelt tot 65 % in de verwarming en 90 % in de koeling van de kamers. Het benodigd zijn van kunstlicht wordt zoveel mogelijk voorkomen door slimme plattegronden en veel glas in de gevels.

Een kas op de 22e verdieping zorgt voor ingrediënten voor eigen keuken en daar worden ook vissen gekweekt. Regenwater op het dak wordt gebruikt voor de kas en grijs water wordt gebruikt voor toiletspoeling. Ook is warmte-koude opslag toegepast tot 70 meter onder de grond. Benodigde materialen voor het gebouw zijn veelal van gerecyclede oorsprong met bijvoorbeeld gerecycled beton afkomstig van de verbouwing van de A’DAM Toren.

Bronnen:

https://paulderuiter.nl/projects/qo-amsterdam/

https://www.arup.com/projects/qo-amsterdam

http://www.mulderblauw.nl/nl/projecten/p/qo-amsterdam/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *