Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

The Edge

The Edge in Amsterdam aan de Zuidas is in 2015 opgeleverd als het kantoorgebouw met de hoogste BREEAM score ter wereld (98,4%). Ontwikkelaar OVG met Deloitte en AKD als huurders hebben vroeg in het ontwerpproces de ambitie voor de hoogste score vastgelegd waardoor vele duurzame ontwerpkeuzes gemaakt zijn.

Wat betreft financiering van het gebouw met betrekking tot de kosten gerelateerd aan de duurzaamheidsmaatregelen is een interessante afspraak gemaakt. OVG heeft namelijk zelf geïnvesteerd in enkele duurzaamheidsmaatregelen, maar die binnen 10 jaar terugverdiend kunnen worden zijn voor de rekening van de huurders. Kosten gerelateerd aan de BREEAM score werden 50/50 verdeeld.

De positionering ten opzichte van de zon heeft grote invloed gehad op het ontwerp. De zuidzijde is 50% open om veel daglicht binnen te laten en het overig geveloppervlak is grotendeels bekleed met PV cellen (evenals het dak). De noordzijde is volledig transparant met een grote glazen gevel om nog meer daglicht binnen te laten. Het atrium achter de gevel is gebruikt als longen van het gebouw. Lucht uit de kantoren staat in contact met het atrium waar verse lucht in wordt geblazen. Bovenin het atrium wordt de lucht afgezogen en via een warmtewisselaar wordt warmte zo veel mogelijk behouden. Een 130 meter diepe WKO is toegepast die in warm/koud water voorziet in klimaatplafonds boven de bureaus. Aanleiding voor de toepassing van klimaatplafonds zijn onderzoeken die concluderen dat de arbeidsproductiviteit toeneemt en het ziekteverzuim daalt bij het toepassen van een klimaatplafond.

Een slim gebouwbeheerssysteem is opgezet waarbij de kern wordt gevormd door Philips’ Connected Lighting System. Sensoren in elke ruimte meter daglicht, beweging, temperatuur en infrarood. De meetdata wordt gebruikt om efficiënt met licht, lucht en warmte om te gaan. Feedback via apps van gebruikers zorgt ervoor dat het systeem leert. Gebruikers worden bewust gemaakt van hun energieverbruik aan de hand van rapportages waarbij persoonlijk gedrag afgezet wordt tegen het gemiddelde.

Bronnen:

https://www.breeam.nl/

http://ovgrealestate.nl/cases/the-edge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *