Waterstof kan toegepast worden als energiebron. Het grote voordeel van waterstof is dat bij verbranding geen CO2 vrijkomt, maar alleen water. Daarnaast kan waterstof goed opgeslagen worden zonder energieverlies tijdens deze opslag. Er bestaan al toepassingen voor auto’s of bijvoorbeeld verwarmingsketels voor woningen. Ook lijkt het geschikt voor industriële toepassingen als vervanger voor aardgas. Het nadeel van waterstof is dat voor de productie energie is benodigd (elektriciteit voor elektrolyse). Het rendement hiervan is minder dan 100% zodat er energie verloren gaat. Als vervolgens van de waterstof weer elektrische energie wordt gemaakt gaat er weer energie verloren; het totale energieverlies is circa 60%. Door dit lage rendement liggen andere vormen van energieopslag eerder voor de hand, echter het verbranden van waterstof lijkt meer op het ouderwetse verbranden van aardgas waardoor de overgang voor mensen en bedrijven als minder significant ervaren kan worden. Plannen voor een eiland in de Noordzee met windmolens en waterstoffabriek zijn in de maak.
Bronnen:
Lijkt me toch een interessante manier om een teveel aan energie tijdelijk in op te slaan. Kan zoiets in ondergrondse gasvelden worden gepompt?
Ik zou zeggen dat het mogelijk moet zijn, maar dan moet je het voor als je het nodig hebt weer terugpompen. Misschien niet heel efficiënt…?