Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Warmtenet

Een warmtenet is een (ondergronds) netwerk van leidingen dat gebruikt wordt om warm water van een bron naar een gebruiker te transporteren. De bron kan gevormd worden door warmte die vrijkomt in fabrieken bij bijvoorbeeld verbranding. Met deze zogenoemde afvalwarmte wordt dan water verwarmd dat later in bijvoorbeeld woningen gebruikt kan worden voor de vloerverwarming. Het is de vraag of deze afvalwarmte duurzaam is als deze afkomstig is van een fabriek als een kolencentrale. Een alternatief voor afvalwarmte is het gebruik van aardwarmte.

Warmtenetten staan ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming. Op dit moment zijn circa 400.000 woningen in Nederland aangesloten op een dergelijk net. In het huidige klimaatakkoord staat dat 50% van alle woningen die van het gas af gaan aangesloten worden op een warmtenet. De temperatuur van het water in een warmtenet bepaalt de efficiëntie. Hoe warmer, hoe meer energie tijdens transport verloren gaat. Echter, voor het verwarmen van oude woningen is een hoge temperatuur benodigd (bijvoorbeeld 90 graden Celsius). Voor goed geïsoleerde woningen is een veel lagere temperatuur benodigd, circa 40 graden Celsius en kan een efficiënter warmtenet gebruikt worden.

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2267880-warmtenetten-nog-niet-duurzaam-en-wel-duur.html

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/wonen-zonder-aardgas/warmtenet-verwarmen-zonder-aardgas/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *