Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Hergebruik van glas in gebouwen

Het is goed mogelijk glas te recyclen. Glas dat afval verworden is wordt dan omgesmolten tot nieuw glas, waarbij minder energie benodigd is. Nog meer energie kan bespaard worden als een ruit in een gebouw niet omgesmolten wordt, maar hergebruikt.

Glas wordt vaak vervangen om de isolatiewaarde te verbeteren. Van enkel naar dubbel glas (isolatieruit) of bijvoorbeeld van dubbel naar triple glas. Bij een zeer grootschalige verduurzaming van het Empire State Building in New York is om energie en afval te besparen het glas niet vervangen, maar opgewaardeerd. Circa 6500 geïsoleerde ruiten zijn aangepast naar een bijzondere triple variant. Op locatie zijn de ruiten namelijk gedemonteerd en voorzien van een AlpenGlass folie tussen beide ruiten waarna de dubbele spouw gevuld is met gas. Door het toepassen van de folie is het totale glaspakket niet dikker geworden en konden dus de bestaande kozijnen gehandhaafd blijven.

Een ander voorbeeld van het hergebruik van glas is de gevelrenovatie van het Lloyds gebouw in Londen. In het oude ontwerp was glas met een reliëf (figuurglas) toegepast wat kenmerkend was voor het gebouw maar tegelijkertijd zicht naar buiten verminderde. In plaats van het fabriceren van volledig nieuwe ruiten voor alle 1182 frames is het bestaande figuurglas door de oorspronkelijke leverancier Saint-Gobain Glas bijgesneden en verwerkt in een nieuw laminaat.

Bronnen:

https://www.arup.com/perspectives/publications/research/section/re-thinking-the-life-cycle-of-architectural-glass

https://earth911.com/home-garden/empire-state-building-to-feature-6500-recycled-windows/

https://thinkalpen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *