Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Kersentuin

In 2003 is in Utrecht na een traject van zeven jaar de ecologische wijk De Kersentuin opgeleverd. Na het eerste initiatief in 1996 is in 1998 de gelijknamige vereniging opgericht met de werkgroepen “energie en water”, “bouw”, “subsidies”, “omgeving” en “algemene voorzieningen”. Het plan bestaat uit 94 woningen waarvan er 28 gehuurd worden (via woningcorporatie Portaal) en 66 zijn gekocht. Het project wordt gekenmerkt door veel gedeeld groen, onderhouden door ecologische hoveniers en de bewoners, en relatief kleine privétuinen. De woningen zijn op zuid georiënteerd voor maximale zoninval en verder energiezuinig, compact, levensloopbestendig en gedeeltelijk uitbreidbaar gebouwd. De constructie bestaat uit houtskeletbouw met houten (verduurzaamd naaldhout) en gemetselde gevels. Binnen is een anhydriet gietvloer los gelegd die later eenvoudig verwijderd kan worden. Onderdeel van het totale project is een half-verdiepte parkeergarage om parkeerplaatsen te minimaliseren. Ook is een deelauto concept ontwikkeld. Bij oplevering van het project was er nog één deelauto voor acht gezinnen; nu zijn het er drie voor twintig gezinnen. Ook zijn bakfietsen en bolderkarren voor algemeen gebruik gekocht.

Bronnen:

https://kersentuin.nl/

https://www.burobuitenruimte.nl/kersentuin.pdf

https://duurzamehuizenroute.nl/woning/duurzame-wijk-de-kersentuin-2003-utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *