Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Champignon baksteen

Bakstenen worden normaliter gemaakt door klei op hoge temperatuur te verhitten zodat het materiaal hard wordt. Het is echter ook mogelijk om op andere manieren een solide blok te verkrijgen. Zo is de bijgenaamde ‘champignon toren’, ontworpen door The Living, gebouwd met 10.000 bakstenen uit organisch afvalmateriaal en schimmels. De projectnaam Hy-Fi verwijst naar de hyphae: lange schimmeldraden. Als basis is een afvalproduct uit de maisindustrie gebruikt waaraan mycelium wordt toegevoegd dat het geheel bindt. Het toegepaste materiaal degradeert snel wat handig was voor de toren die als tijdelijk paviljoen ontworpen was. Eenmaal in de grond is het in circa 60 dagen al afgebroken.

Zie ook de post over isolatiemateriaal van schimmels, hier.

Bronnen:

https://www.arup.com/perspectives/publications/research/section/the-urban-bio-loop

https://www.arup.com/news-and-events/hyfi-reinvents-the-brick

2 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *