Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Bakstenen die groeien zoals koraal

Er kan veel geleerd worden van natuurlijke systemen; kortweg biomimicry. Kalkafscheidende poliepen vormen koraalriffen en bacteriën kunnen steensoorten vormen. Het productieproces van een nieuw type baksteen is hierop geïnspireerd. Het bedrijf BioMason voegt namelijk bacteriën toe aan zand om bakstenen te produceren. Naast bacteriën wordt water toegevoegd, waarna de bacteriën calcium carbonaat kristallen laten groeien die ervoor zorgen dat na 4 dagen op kamertemperatuur een harde baksteen is gevormd. Dit in tegenstelling tot het traditionele proces waarvoor veel energie is benodigd aangezien klei op zeer hoge temperaturen gebakken en gedroogd wordt. De sterkte van de baksteen is vergelijkbaar aan die van een standaard steen.

Bronnen:

https://biomason.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *