Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Responsieve Zonwering

Er kan veel geleerd worden van natuurlijke systemen; kortweg biomimicry. De natuur past zich steeds zo goed mogelijk aan de omstandigheden aan en heeft bijvoorbeeld allerlei mechanismes ontwikkelt om dit zo snel en efficiënt mogelijk te doen. Zo sluiten bloemen zich ’s nachts om warmte vast te houden en openen ze zich overdag om zo veel mogelijk warmte op te vangen. Dit komt doordat de druk in met vloeistof gevulde cellen toeneemt (Engels: turgor pressure) onder in vloed van warmte waarbij een asymmetrie zorgt voor het open gaan staan. In dennenappels zorgt een verandering in vochtigheid en asymmetrische celstructuur in combinatie met krimp of zwel van het weefsel voor het openen. Het principe van asymmetrie in combinatie met een thermische uitzetting is als inpisratiebron gebruikt voor de ontwikkeling van een responsieve zonwering. Twee metaalsoorten worden op elkaar bevestigd waarbij temperatuur toename zorgt voor het opkrullen van het element. Er is geen andere energie dan het zonlicht zelf benodigd om deze zonwering te sluiten.

Bronnen:

https://beta.trouw.nl/nieuws/waarom-bloemen-gaan-slapen~b20a8b6c/

https://www.autodesk.com/redshift/thermobimetal-architecture/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *