Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Patch22

In Amsterdam-Noord is het woon- en werkgebouw Patch22 in 2016 opgeleverd. Het gebouw is 30 meter hoog en heeft een verticale draagconstructie van hout die 120 minuten brandwerend is door overdimensionering; 80mm extra hout is toegevoegd aan de zijde blootgesteld aan een mogelijke brand. Slimline vloeren zijn toegepast, die bestaan uit stalen liggers met aan de onderzijde een betonvloer. Aan de bovenzijde van de ligger zijn demontabele platen toegepast met vloerverwarming. Doordat de platen te demonteren zijn kan men altijd bij de leidingen in de vloer en kunnen deze dus in de toekomst eenvoudig vervangen worden. De vloeren van appartementen zijn bovendien ontworpen op een hogere vloerbelasting dan normaal voor woongebouwen, zodat de mogelijkheid bestaat om de ruimte in te toekomst voor kantoren te gebruiken. Woningscheidende wanden zijn niet-dragend uitgevoerd, zodat hier ook optimale flexibiliteit gewaarborgd is; appartementen kunnen bijvoorbeeld eenvoudig worden samengevoegd. Het gebouw is ook duurzaam wat betreft energie en watergebruik. Zo zijn PV panelen op het dak geplaatst en is het gebouw energie-neutraal. Pellet kachels onderin het gebouw zorgen voor warmte. Water wordt opgevangen en gebruikt als grijs water.

Architect en opdrachtgever: Lemniskade

Bronnen:

https://www.goudenpiramide.nl/gouden-piramide-2018/publicatie-stofgoud

https://patch22.nl/sustainability/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *