Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Vloer isolatie bij renovatie

Bij renovatie of na-isolatie van woningen is de vloer één van de belangrijke delen te beschouwen. Na vloerisolatie gebruikt een gemiddeld huis jaarlijks 320m3 gas minder (circa 15%). Bij na-isoleren van een huis met kruipruimte kan mogelijk isolatie onder de vloer aangebracht worden. Let wel op ventilatie van de kruipruimte en kies niet voor gelijmde producten. Is de vloer toch aan vervanging toe (bijvoorbeeld houtrot) dan kan direct voor een geïsoleerde vloer gekozen worden. Heeft een huis geen kruipruimte dan kan de nieuwe vloer ook op het zand gelegd worden. Isolatie wordt dan als eerste aangebracht en daarop kan bijvoorbeeld beton gestort worden. Er zijn steeds meer renovatie vloersystemen in de markt die grotendeels prefab worden aangeleverd en licht van gewicht zijn, en gebruikt kunnen worden als er een kruipruimte aanwezig is. Door het lichte gewicht is de COfootprint van de materialen vaak klein. Ook kan voor een houten vloer gekozen worden. Een voorbeeld van een prefab vloersysteem is de PS-renovatievloer, die met een betonnen druklaag geleverd kan worden maar ook met een (circulaire) droge toplaag.

Bronnen:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/vloerisolatie/

http://www.bouwtotaal.nl/2019/05/trends-in-vloerrenovatie-prefab-duurzaam-en-innovatief/

https://vbi.nl/content/ps-renovatievloer-droog/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *