Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Biophilic cities

Biophilia staat voor ‘liefde voor de natuur’. De beroemde bioloog Edward O. Wilson beschreef in zijn boek Biophilia (1986) over de liefde voor natuur die bij mensen is ingebouwd. Wanneer banden met de natuur worden doorgesneden, slaat die liefde om in angst: biofobie. Stadsmensen zouden hier vaak aan lijden. Terwijl ze natuurlijk schoon tijdens hun vakanties waarderen zijn ze tegelijkertijd bang voor wilde beesten, slangen, spinnen en andere insecten.

Biophilic cities is een begrip waarmee steden met een overvloed aan natuur worden aangeduid. Uit veel onderzoek blijkt dat contact tussen mens en natuur zeer belangrijk is. Dit terwijl mensen gemiddeld meer dan 90% van hun tijd binnen doorbrengen, waarbij het contact met natuur vaak minimaal is. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat ramen en zicht naar buiten in ziekenhuizen ervoor zorgen dat mensen sneller beter worden. Ook scoren kinderen op school beter als klaslokalen natuurlijke lichttoetreding hebben. Verder is aangetoond dat leven nabij een bos goed is voor de mentale gesteldheid. Uit een studie van de universiteit van Michigan blijkt bovendien dat de productiviteit van mensen met 20% toeneemt nadat ze één uur in de natuur hebben doorgebracht. Steeds meer bedrijven en instellingen integreren dan ook groen in hun gebouwen en er is ook een toenemend bewustzijn voor het belang van groen in de openbare ruimte.

Bronnen:

https://www.groene.nl/artikel/bonding-met-moeder-aarde

Using biophilic design to heal body, mind, and soul. https://www.youtube.com/watch?v=uAmbZCtNC9U  

http://biophiliccities.org/

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *