Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

IoT en binnenklimaat

Gartner, een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector, voorspelt dat in 2020 meer dan 20 miljard dingen zijn aangesloten op het internet. Dit Internet der Dingen, ofwel Internet of Things (IoT) omvat apparaten als smartphones en smart-tv’s, maar ook koelkasten, thermostaten, stoplichten en laadpalen. Vaak bevatten de apparaten sensoren die gebruikt worden om data te verzamelen die geanalyseerd kan worden om vervolgens weer te gebruiken om diverse apparaten aan te sturen.

Gebouwen worden ook steeds vaker uitgerust met sensoren om bijvoorbeeld aanwezigheid van medewerkers, CO2,temperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit en fijnstof te meten. Verzamelde data kan gekoppeld worden aan andere informatie, zoals ziekteverzuim om te analyseren of er correlaties bestaan. Ook kan de data direct gebruikt worden om verwarming, ventilatie of zonwering actief te sturen. Zo kan het binnenklimaat verbeterd worden én kan energie bespaard worden.

QwikSense plaatste bijvoorbeeld voor Gemeente Utrecht 300 sensoren om het binnenklimaat te monitoren. Evalan deed hetzelfde bij het Rijksvastgoedbedrijf. En zo zijn er nog vele voorbeelden van huidige toepassingen. Via ATAL kunnen bijvoorbeeld diverse sensoren gekocht worden.

Bronnen:

https://www.gartner.com/

https://www.energetika.nl/copy-of-smart-healthcare-2018-1

https://evalan.com/projecten/binnenklimaat-kantoor-verbeteren/#av_section_1

https://www.atal.nl/producten/sensoren-draadloos/lora.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *