Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Losgoed

Waar normaliter gesproken wordt over vastgoed, wordt diverse mensen de term ‘losgoed’ gebruikt om aan te geven dat gebouwen niet per se via een permanente fundatie van beton verbonden hoeven te worden met de ondergrond. Zo ontwerpt en bouwt het bedrijf Vivax housing kleine duurzame en verplaatsbare woonunits die geen permanente fundatie nodig hebben. De constructie van de units bestaat uit een stalen frame met verder houtskeletbouw. Ze zijn zeer goed geïsoleerd en hebben puien van triple glas. Ze worden elektrisch verwarmd, waarbij een warmte terug win  (WTW) installatie zorgt voor een minimum aan benodigde energie, welke weer opgewekt kan worden middels PV panelen op het dak.

Ook Thomas Rau gebruikt de term ‘losgoed’ in relatie tot de tijdelijkheid van ons zijn. Bij circulair gebruik moeten negatieve consequenties voor de omgeving worden voorkomen. Het gaat om de behoefte van mensen die eigenlijk vragen om een dienst en geen product. Rau stelt dat gebouwen volledig te demonteren moeten zijn. Gebouwen van de toekomst zijn ‘tijdelijke geordende opslagplaatsen voor grondstoffen’. Als je een gebouw niet langer nodig hebt kan je het demonteren en remonteren. Alle grondstoffen kunnen weer opnieuw gebruikt worden.

Bronnen:

https://dekleurvangeld.nl/interview-thomas-rau/

http://www.vivaxhousing.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *