Gebouwen en infrastructuur zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de wereldwijde vraag naar materialen. Voor het stimuleren van duurzame toepassingen van materialen en gebruik van energie is het principe van circulaire gronduitgifte door gemeenten bedacht. Dit komt neer op het integreren van circulaire criteria in tenders. Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam vinden tot 2030 nog 1500 gronduitgiftes plaats. Veel bedrijfsgebouwen en werklocaties hebben relatief korte levensduren wat het extra belangrijk maakt om circulariteit te beschouwen.
Gemeente Amsterdam heeft als eerste stad ter wereld een instrument ontwikkeld voor circulaire gronduitgifte: de Roadmap Circulaire Gronduitgifte. Hierin wordt concreet gemaakt hoe circulair bouwen en innoveren kan worden gestimuleerd, gemeten en beloond. Vier principes voor circulaire bouw worden genoemd: Reductie, Synergie, Productie en inkoop, en Management. Aan de hand van deze principes zijn voor de hoofdthema’s (1) Materialen, (2) Adaptiviteit en veerkracht, (3) Water, (4) Energie, en (5) Ecosystemen en Biodiversiteit, criteria opgesteld om te gebruiken in tenders. Vanwege het vroegtijdig stadium van het ontwerp in een tender, zullen dan nog geen uitgewerkte, berekende prestaties gevraagd worden. Dit zal pas tijdens het ontwikkelproces dienen te gebeuren. Voor de tender wordt een kwalitatieve beschouwing van de criteria voorgesteld.
Zie voor de volledige Roadmap: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/publicaties-duurzaam/roadmap-circulaire/