In Nederland is het initiatief ‘Energiesprong’ ontwikkeld dat nu ook opgepikt wordt in vele andere landen. Het initiatief kenmerkt zich door uit te gaan van nul op de meter (NOM) woningen met een garantie van 30 jaar op de energie prestatie en het binnenklimaat.
Het begon in 2010 met een financiële injectie van 40 miljoen door Ministerie Binnenlandse Zaken (BZK) in het innovatieprogramma genaamd Energiesprong. Ook was 8 miljoen beschikbaar via tendersubsidies voor marktpartijen. In Nederland werd het initiatief in 2013 verwerkt in het vervolg Stroomversnelling, maar de Energiesprong is nog steeds de internationale naam. Stroomversnelling koppelt partijen en deelt kennis. Momenteel heeft het ruim 80 leden, waaronder woningcorporaties, bouwbedrijven en gemeentes.
Doel was om met name naar de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad te kijken aangezien jaarlijks de woningvoorraad slechts met 0,5-1% wordt aangevuld. Sloop nieuwbouw is zeldzaam, waardoor in 2050 de gebouwvoorraad voor het grootste gedeelte bestaat uit gebouwen die er vandaag al zijn. Om dit efficiënt te doen richten de projecten onder de naam van Energiesprong zich op prefab modulaire bouw. Bijvoorbeeld gevelelementen die voor de bestaande gevel worden geplaatst en prefab daken met geïntegreerde pv-panelen die het bestaande dak vervangen. De volledige verduurzaming dient binnen 10 dagen te gebeuren.
Bronnen:
Publicatie Energiesprong ‘Voor De Troepen Uit’
Voorbeeldproject: