Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Ondergrondse Pomp Accumulatie Centrale

Water kan opgewarmd worden om energie op te slaan zoals gedaan wordt bij warmte- en koudeopslag in de grond of in kunstmatige buffervaten. Een alternatief is het oppompen van water naar een hoger niveau, waarbij de (potentiƫle) energie weer teruggewonnen kan worden door het water een schroef te laten aandrijven tijdens naar beneden stromen. Dit principe wordt gebruikt in diverse bergachtige landen, waarbij het water dus als soort van batterij werkt. In Nederland zijn de hoogteverschillen echter te klein om veel energie te kunnen opslaan, maar dr. Huynen is gepromoveerd op een gelijksoortige concept met het pompen van en naar een kunstmatig bassin diep onder de Hollandse bodem. Het plan is een reservoir op 1400 meter diepte in Zuid-Limburg aan te leggen waarin 2,5 miljoen kubieke meter water wordt opgeslagen. Het systeem kan 2 tot 3 procent van het huidige energieverbruik van Nederland leveren dat ongeveer gelijk staat aan alle windenergie die we produceren. Het rendement van deze Ondergrondse Pomp Accumulatie Centrale (OPAC) is relatief veel met ruim 80% terwijl dat bijvoorbeeld met groene waterstof maximaal 36% is.

Bronnen:

https://www.uu.nl/agenda/een-blauwe-batterij-voor-groene-energie

https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1287078990/stroom-in-water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *