Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Termieten en natuurlijke ventilatie

Er kan veel geleerd worden van natuurlijke systemen; kortweg biomimicry. Termieten creëren metershoge bouwwerken om zonder airconditioning te overleven in warme omstandigheden in Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Het nest zelf is ondergronds en kan een diameter van dertig meter hebben. Bovenop het nest wordt een toren gebouwd voor natuurlijke ventilatie. De lucht in het nest warmt op door activiteit van de werkers en de toren warmt op door de zon. Natuurlijke trek ontstaat doordat de warme lucht op wil stijgen en door de toren als het ware lucht uit het nest onttrokken wordt. Zo blijft de temperatuur in het nest 30 graden Celsius terwijl het buiten 40 graden is. De vorm van de toren is vaak zo dat deze minimale zon vangt op het heetst van de dag en maximale zon aan het begin en einde van de dag om het nest juist te verwarmen. De Afrikaanse architect Mick Pearce is bekend geworden met ontwerpen die op de termietenheuvels geïnspireerd zijn, zoals The Eastgate Building in Harare, Zimbabwe.

Bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mound-building_termites

https://www.greenbiz.com/blog/2009/09/02/how-termites-inspired-mick-pearces-green-buildings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *