Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Gemeentehuis Woerden

Woerden, hoofdstad van het Groene Hart, had behoefte aan een nieuw gemeentehuis. Door een uitgebreide renovatie heeft het gebouw niet langer een energielabel G maar nu A+++. Hiervoor is het bestaande stadhuis volledig gestript tot op het betonnen casco en zijn delen ook gesloopt. Een nieuw dak en gevels zijn toegevoegd. Het gebouw is efficiƫnter ingedeeld waardoor het vloeroppervlak is gehalveerd naar 7.000m2. Totale kosten bedragen 15 miljoen euro. Bij de selectie van de aannemer voor sloop en bouw was duurzaamheid erg belangrijk. Zo wordt 98 procent van wat wordt verwijderd op een gecontroleerde manier hergebruikt, onder andere de fundering, betonconstructie, klinkers, riolering en oude zonnepanelen. Uitzonderingen zijn asbest en gevaarlijke stoffen zoals koudemiddel uit de airco-installaties. De hoofdaannemer is daarnaast geselecteerd op een lage CO2 footprint, slim vervoer- en toeleverplan.

Helaas is tijdens het sloopproces een bouwvakker omgekomen. Dit pleit eens te meer voor gebouwen die eenvoudiger te demonteren zijn.

Opdrachtgever: gemeente Woerden. Architect: Cepezed, Constructeur: Aronsohn. Sloper: Lek-sloopwerken. Hoofdaannemer: BAM Bouw en Techniek.

Bronnen:

https://www.cepezed.nl/projects/204-stadhuis-woerden

http://buitingstaalbouw.nl/projecten/stadhuis-woerden/

https://www.duurzaamgebouwd.nl/project/20190416-98-hergebruikte-materialen-in-duurzame-gemeentehuis-woerden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *