Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Cradle to cradle

Cradle to cradle (C2C) is onderdeel van het gedachtegoed van de circulaire economie waarbij de kringloop van grondstoffen beschouwt wordt. De oorsprong van C2C gaat terug naar het zogeheten Brundtland-rapport ‘Our common future’ uit 1987. Hierin riep de World Commission on Environment and Development vanuit de Verenigde Naties op tot duurzame ontwikkeling. In 2002 hebben de Amerikaanse architect William McDonough en de Duitse chemicus Michael Braungart deze beweging gestalte gegeven met hun boek ‘Cradle to Cradle: Remaking the way we make things’. In dit boek wordt beschreven dat we ons in onze eigen behoeften moeten voorzien en dat toekomstige generaties meer mogelijkheden moeten hebben. McDonough en Braungart spreken van de biologische en technologische kringloop, waarbij materialen enerzijds in de natuur kunnen terugkeren en anderzijds hergebruikt kunnen worden. Om hergebruik mogelijk te maken dient in ontwerpen rekening gehouden te worden met toekomstig gebruik.

Bronnen:

https://www.cobouw.nl/bouwbreed/artikel/2013/05/cradle-to-cradle-of-circulaire-economie-101171222

http://www.deltadevelopment.eu/plugins/lists/downloadfile.php?id=43&id2=5&column=attachment&number=0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *