Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Museum Quai Branly

In Parijs staat het in 2006 geopende etnografische museum Quai Branly met vele duurzame toepassingen, zoals opvang van regenwater en het hergebruik van materialen. Het totale museum beslaat een oppervlak van circa veertigduizend vierkante meter en wordt gekenmerkt door één lange groene gevel van 200 meter lang en 12 meter hoog. Het museum is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel en de groene gevel is van de hand van de Franse botanicus Patrick Blanc. Toegepaste plantsoorten zijn veelal soorten die normaliter voorkomen op rotsachtige ondergrond, te vergelijken met betonwanden. Aldus Patrick Blanc:

“Vertical gardens are proof that concrete is not an obstacle to biodiversity; on the contrary, it provides a support structure permitting the growth and survival of numerous fragile plant species.”

Honderden plantsoorten zijn toegepast waarbij Blanc de locatie in de gevel relateert aan die van de natuurlijke positie. Laag die soorten die in de natuur ook op de grond voorkomen en hoog die soorten die in de natuur ook op hoogte groeien. De gevel van Quai Branly heeft een voorzetconstructie van staal waarop platen van geëxpandeerd PVC zijn aangebracht met daarop viltlagen die van bovenaf bevochtigd worden en als groeimedium voor de planten dienen.

Bronnen:

https://courses.washington.edu/gehlstud/gehl-studio/wp-content/themes/gehl-studio/downloads/Autumn2008/Musee_du_Quai.pdf

https://www.verticalgardenpatrickblanc.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *