Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Stralingswarmte

In Nederland zijn we gewend dat verwarming via radiatoren, buizen in wanden of vloeren (vloerverwarming) of verwarmde lucht wordt geregeld. Radiatoren en buizen worden gevuld met warm water waardoor de lucht in een ruimte opwarmt. Een alternatief is het gebruik van stralingswarmte. Dit is infrarode straling (bekend van infrarood cabines) en kan de mens net zo als zonnestralen verwarmen. Het voordeel van infrarode straling is dat er geen luchtverplaatsing voor nodig is, waardoor stof niet rondgeblazen wordt, lucht niet droog wordt en de ruimte gelijkmatig warm aanvoelt. Een tegelkachel kan toegepast worden waarbij verbrandingswarmte via tegels de ruimte in gestraald wordt. Ook is er in Nederland een systeem op de markt waarbij matten op vloeren of wanden worden gelijmd die stralingswarmte afgeven. Gesteld wordt dat er 40% besparing op stookkosten mogelijk zou zijn, aangezien met stralingswarmte een ruimte zeer snel op temperatuur is en geen installaties nodig zijn die bij de standaard verwarmingssystemen wel nodig zijn (zoals een warmtepomp). Voordeel is ook dat er geen gasaansluiting voor het systeem nodig is.

Bronnen:

https://www.heatflowsystems.nl/

http://www.de12ambachten.nl/stralingswarmte.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *