Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Duurzame isolatie

Om een bestaand huis te verduurzamen is het aanbrengen van isolatie een logische stap. De energie vraag wordt verminderd, wat nog beter is dan het duurzaam opwekken van energie. De keuze voor een duurzaam isolatiemateriaal en de afweging van voor en nadelen is niet eenvoudig. Vaak worden glaswol en steenwol toegepast, maar voor deze materialen is veel energie nodig om ze te maken en ze zijn irriterend tijdens het verwerkingsproces. Piepschuim (EPS) wordt van aardolie gemaakt en is dus niet hernieuwbaar, maar heeft voordelen als goede isolatiewaarde en mogelijkheid tot recycling. Natuurlijke alternatieven als schapenwol, vlas en kurk hebben elk hun voor- en nadelen. Schapenwol wordt afgeraden vanwege het vele gif dat vaak gebruikt wordt tegen ongedierte in de vacht, ook is meer energie benodigd over de volledige levenscyclus dan voor glaswol en steenwol. Vlas heeft vele duurzame voordelen, maar is brandbaar en moet daarom behandeld worden met doorgaans giftige brandvertragende middelen. Kurk is van nature waterafstotend, vocht- en rotbestendig en heeft uitstekende brandwerende en akoestische eigenschappen. Echter, tijdens het produceren is nog zeer veel energie benodigd om er isolatieplaten van te maken. Er lijkt dus geen ultieme keuze te zijn die alleen maar voordelen biedt. Gelukkig vertegenwoordigt isolatie minder dan 1% van de totale massa van een gebouw en is de invloed hiervan op de totale milieubelasting derhalve gering.

Bronnen:

https://www.eco-logisch.nl/kennisbank-Isolatie-materialen-292

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/isolatiematerialen-vergeleken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *