Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Extensief groendak

Een groendak met kleine substraatdikte (20-120mm) wordt een extensief groendak genoemd. De naamgeving ‘extensief’ verwijst naar het weinige onderhoud dat benodigd is. Indien goed ontworpen hoeft er geen onderhoud te worden gepleegd en gaat het dak langer mee dan een normaal plat dak. Een extensief groendak kan onder een kleine helling worden aangelegd. Door de geringe laagdikte is het relatief licht van gewicht (circa 100kg/m2) en hoeft de constructie doorgaans niet zwaarder te worden uitgevoerd dan bij een normaal dak.

De dunne substraatlaag is geschikt voor mos soorten, vetplanten en kruiden. Het kan wel een tijd duren voordat het hele dak bedek begroeid is. Dit is afhankelijk van de methode van aanleggen en beplanten, maar het kan zo maar 18 maanden duren voordat 60% van het dakoppervlak is begroeid.

Een extensief groendak heeft een goede waterbufferende werking; bij heftige regen wordt het water eerst opgenomen in het dakpakket waardoor er minder capaciteit benodigd is voor hemelwater en riolering.

Bon: Arup Green Roofs guide

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *