Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Groene daken verplicht

Vanwege de vele voordelen (zoals bufferen van regenwater) die groene, begroeide daken ten opzichte van standaard grijszwarte dakbedekking hebben worden ontwikkelaars in veel steden verplicht een groen dak aan te leggen.

Antwerpen heeft bijvoorbeeld het volgende in de bouwcode2014 (bouwverordening) staan:  “Het is verplicht om nieuwe daken van meldings- en vergunningsplichtige constructies aan te leggen als een groendak, indien deze daken een helling hebben van minder dan 15° en een oppervlakte hebben van ten minste 20 vierkante meter.” Het groendak dient minimaal extensief te zijn en een subsidie kan worden aangevraagd indien een intensief groendak wordt aangelegd. In Basel wordt sinds de jaren ‘80 al beleid gemaakt wat betreft groene daken en sinds de jaren ’90 is dit ook verplicht gesteld. Eén van de koplopers is Duitsland waarbij het merendeel van de gemeentes groendaken verplicht bij nieuwbouw. In Stuttgart is al meer dan 1 miljoen m2aan dakoppervlak vergroend, dat is circa 25% van het totale dakoppervlak.

In Nederland is er geen specifieke wet- en regelgeving voor groendaken. Vele gemeenten hebben wel een subsidieregeling ter motivatie voor de aanleg. Voorbeelden zijn Amsterdam Den Haag, Eindhoven, Utrecht en Rotterdam.

Bronnen:

https://www.multifunctioneledaken.nl/files/Rotterdamse-Groene-daken-moeten-of-mogen-J.-Benders-2016.pdf

https://www.groendak.info/subsidie-het-groeimiddel-voor-groendaken/

https://moss.amsterdam/2018/06/12/green-roofs-a-sustainability-voucher-for-cities-theglobalgrid-chat-recap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *