Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam

Eind 2016 is de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam opgeleverd en in gebruik genomen. Het is een circulair ontwerp, mogelijk gemaakt doordat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) als opdrachtgever een Design, Build, Maintain and Remove (DBMR) contract als basis voor de aanbesteding heeft gekozen. De laatste betalingstermijn wordt pas in 2022 voldaan, na oplevering, na demontage en terugname van het materiaal door de opdrachtnemer.

Het concept van de winnende aanbieding van DPCP was remontabiliteit met als gedachte dat als iets snel en slim in elkaar is gezet kan ook zo uit elkaar kan worden gehaald. De ontwikkelcombinatie heeft ervoor gekozen om nieuwe materialen toe te passen en na demontage het gebouw terug te nemen en opnieuw aan de markt aan te bieden. Het risico ligt zo bij de ontwikkelaar met als interessant effect dat hogere investeringen soms gedaan zijn die later resulteren in een hogere restwaarde.

De remontabele constructie is opgebouwd uit relatief kleine delen en droge verbindingen. Alle constructie-onderdelen zijn gecodeerd en gedigitaliseerd. Een staalconstructie met liggerlengten van ongeveer 6 meter en kanaalplaten van 10,8 meter lengte is ontworpen. De liggers zijn geïntegreerd uitgevoerd (SFB) en een speciaal ontwikkelde demontabele verbinding zorgt voor constructieve samenwerking met de kanaalplaatvloeren. De vloeren zijn berekend op een veranderlijke vloerbelasting van 3,5 kN/m2 om ook in de toekomst flexibel gebruik mogelijk te maken. Hergebruik van delen van de fundatie is ook voorzien. Prefab betonpalen zijn middels één zwaar stekanker aan balken en poeren gekoppeld welke na gebruik uitgeboord zullen worden ten behoeve van demontage.

Bronnen:

Tijdschrift Bouwen met Staal 257, 27-06-2017, Tijdelijke Rechtbank Amsterdam.

http://www.dpcp.nl/

https://imdbv.nl/Projecten/Kantoren/Tijdelijke-Rechtbank-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *