Als hoofdpaviljoen voor de Dutch Design Week 2017 in Eindhoven is een tijdelijk bouwwerk (250m2) gemaakt waarbij de architect het doel had deze voor 100% op te bouwen uit geleende materialen. Zo is een circulair paviljoen ontworpen en gebouwd en na gebruik weer volledig gedemonteerd.
De constructie bestaat uit kolommen waarvoor geleende heipalen gebruikt zijn en grote houten spanten. De spanten zorgen voor stabiliteit van de constructie en zijn opgebouwd uit geleende houten balken die middels stalen banden, die normaliter voor het bijeenhouden van goederen tijdens transport dienen, tot grote elementen zijn samengesteld. Het hout kan zo uit standaard maten opgebouwd worden, zonder te zagen, schroeven of lijmen. Alvorens dit systeem op de bouw uit te voeren zijn testen gedaan bij de Technische Universiteit Eindhoven ter validatie. Spanbanden in combinatie met diagonalen afkomstig uit een ander project zijn gebruikt als nieuwe diagonalen in de vakwerkspanten, en als stabiliteitsvoorziening.
De gevel bestaat uit stalen netten met daarop 9500 plastic tegels bevestigd die zijn gemaakt van gerecycled plastic. Plastic is verzameld in de omgeving en de hiervan gemaakte tegels konden na de Dutch Design Week weer opgehaald worden door de plastic-donateurs. Het plastic is omgesmolten in de door de architecten zelf ontwikkelde recycling opstelling, Pretty Plastic Plant genaamd. Plastic wordt daarin gesorteerd, gewassen, gemaald en gespoten. Het dak en overig glas in de gevel is opgebouwd uit geleend materiaal uit de kassenbouw.
Architect: Bureau SLA en Overtreders W. Ingenieursbureau: Arup. Bouwbedrijf: Ham & Sybesma.
1 Comment