Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Madaster

Madaster is een initiatief van de non-profit organisatie Madaster Foundation met als doel het grondstoffenpaspoort of materialenpaspoort voor gebouwen digitaal vast te leggen. Architect Thomas Rau is één van de initiatiefnemers met als credo “afval is materiaal zonder identiteit”.

Het digitale platform wordt Europees gepromoot en gesubsidieerd. Voor vastgoedeigenaren wordt informatie voor de diverse gebouwen gebundeld inzichtelijk gemaakt. Zo kan snel weergegeven worden welk materiaal waar is toegepast en wat de herkomst is. Dit is zeker ook aan het einde van de technische levensduur handig voor renovatie, sloop, of herbestemming. Een jaarlijkse bijdrage dient betaald te worden voor het beheer van de informatie. De bijdrage is afhankelijk van de gebouwgrootte en daarmee samenhangende hoeveelheid aan informatie.

Via het platform wordt ook beoordeeld in welke mate een gebouw circulair is. Een volledig circulair krijgt in Madaster een score van 100% en bestaat o.a. uit hergebruikte materialen, heeft een meer dan gemiddelde levensduur en kan aan het einde hiervan eenvoudig gedemonteerd worden.

Bron: http://www.madaster.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *