Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

SDG #12 Verantwoorde consumptie en productie

Sustainable Development Goal nummer 12 van de Verenigde Naties is het verzekeren van duurzame consumptie en productie. Dit geldt voor iedereen, zowel voor de industrie als consument. Door de VN is geconcludeerd dat als we onze huidige levensstijl aanhouden en de wereldbevolking conform verwachtingen in 2050 9,6 miljard mensen bedraagt, we het equivalent van drie maal de aarde nodig hebben aan natuurlijke hulpbronnen.

Aangezien er toch echt maar één aarde is, is subdoel 12.2 dat in 2030 er een duurzaam management en efficiënt gebruik van hulpbronnen is (wereldwijd). Wat betreft energie noemt de VN dat huishoudens verantwoordelijk zijn voor een substantieel deel van de globale energievraag: 29 procent. De VN stelt specifiek voor om wereldwijd energiezuinige lampen toe te gaan passen wat al enorme besparingen oplevert. De moderne ledlamp is veel duurzamer dan gloei- en spaarlampen. In Europa mogen sinds 2009 geen gloeilampen meer gemaakt mogen worden. Een ledlamp gebruikt namelijk <10% van de energie van een gloeilamp en gaat >15x langer mee. Een goed voorbeeld van dat wetgeving ingezet kan worden om duurzamer te worden.

SDG subdoel 12.5 is dat in 2030 de hoeveelheid afval substantieel verminderd is door preventie, reductie en recycling. Het is dan ook zaak het aloude credo ‘reduce, reuse, recycle’ ook in de bouw steeds vaker toe te passen. Zo werkt de TU Delft aan het Re3 glass project waarbij componenten met minder materiaal gemaakt worden, hergebruikt kunnen worden en gemaakt worden uit afvalglas.

https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-consumption-production/

https://www.milieucentraal.nl/

https://www.tudelft.nl/bk/over-faculteit/afdelingen/architectural-engineering-and-technology/organisatie/leerstoelen/structural-design/glass-transparency-research-group/research-topics/re3-glass/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *