Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Nanoglas geïnspireerd op vlinders

Een team van de universiteit van Pittsburg heeft in samenwerking met het bedrijf SigOpt een productieproces ontwikkeld waaruit een glasoppervlak volgt met een nanostructuur met bijzondere eigenschappen. De onderzoekers werden geïnspireerd door vlinders met transparante niet-reflecterende vleugels die het gevolg zijn van random nanostructuren. Negen parameters in het productieproces van het glas, zoals stroomsnelheid van diverse gassen, druk, tijdsduur en magnetisch veldsterkte, zijn gevarieerd waarna eigenschappen zijn gemeten. Met behulp van machine learning zijn de optimale inputparameters bepaald om een nanostructuur te krijgen die naast transparant en anti-reflectief ook waterafstotend is en zelfhelende eigenschappen heeft. Dit kan in de toekomst het gebruik van diverse coatings met metalen overbodig maken.

Bronnen:

https://www.techbriefs.com/component/content/article/tb/stories/blog/34859?oly_enc_id=9574E9162245E2T

https://sigopt.com/blog/highlight-bayesian-optimization-for-antireflective-superomniphobic-glass/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *