Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Sensors and API

Architect Thomas Rau ontwikkelde samen met Philips het concept van ‘Pay per lux’, waarbij betaald wordt voor een prestatie (licht) en niet voor materiaal (lampen). Nu het gedachtegoed van ‘product as a service’ op steeds meer vlakken wordt toegepast in de gebouwde omgeving zijn de gebruiksvoorwaarden hierbij van groot belang; wordt een product ‘dichtgetimmerd’ of kan het product ook door andere partijen gebruikt en aangepast worden? Philips pleit voor een open API (Application Programming Interface) waardoor verlichting en sensoren eenvoudig gecombineerd kunnen worden. Een Sensor Ready standaard is ontwikkeld waardoor verlichting in gebouwen of publieke ruimten ‘slim’ gemaakt kan worden (smart buildings). Dit is te combineren met sensoren voor luchtkwaliteit, geluid, of bijvoorbeeld bezetting. Internet of Things (IoT) biedt zo steeds meer mogelijkheden, zeker ook voor duurzame toepassingen.

Bronnen:

http://www.lighting.philips.nl/inspiratie/projecten/kantoor/architectenbureau-rau

http://www.lighting.philips.co.uk/oem-emea/stay-connected/the-power-of-an-open-api?linkId=66269813

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *