Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

KOMST

Op het Amsterdamse Zeeburgereiland wordt het project KOMST ontwikkeld. Het bestaat uit 19 huizen, waarbij zes verschillende architecten zo circulair mogelijke woningen ontwikkelen. Vanuit het circulaire gedachtegoed wordt enerzijds nagedacht over materialen door kunnen terugvloeien naar de natuur (biologische kringloop) en anderzijds over het hergebruik van bestaande materialen (technologische kringloop). Elke architect heeft een andere aanpak voor wat betreft bijvoorbeeld de gevel. Waar de één bakstenen toepast met als ingrediënt vermalen keramiek afkomstig uit oude toiletpotten en wastafels, past de ander oude en afgebikte stenen toe afkomstig uit andere gebouwen. De stenen met keramiek zijn echter nu nog wel 30% duurder dan standaard gevelstenen. De afgebikte stenen kunnen nog duurder zijn door het arbeidsintensieve proces dat hiervoor nodig is. Andere voorbeelden van hergebruik in de woningen zijn oude spiltrappen en glas-in-lood ramen. Ook wordt nagedacht over hennep als bouwmateriaal en circulaire constructies met een houten of stalen skelet.

Zie ook de post over Circulaire Economie: https://duurzamescheurkalender.nl/?p=131

Bronnen:

https://www.bpd.nl/actueel/blog/duurzaamheid/zeeburgereiland-experimenteren-in-een-circulair-laboratorium

Hergebruikte materialen grotendeels afkomstig uit oude bouwmaterialen handel Eemnes: http://www.oudebouwmaterialen.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *