Duurzame Scheurkalender

Elke dag leren over duurzaamheid in de bouw!
Bouw

Bijlmerbajes

Na 40 jaar in gebruik te zijn geweest was de Bijlmerbajes rijp voor de sloop. Vastgoedontwikkelaar AM kocht de voormalige gevangenis en heeft als plan er een volledig circulaire, duurzame en autoluwe woonwijk voor in de plaats te bouwen. Vijf gevangenistorens worden gesloopt en één wordt getransformeerd tot een zeer groene toren met daarin een verticaal parklandschap verwerkt. Het voormalige hoofdgebouw van de gevangenis wordt een verzamelplek voor kunstenaars. Het streven is 98% van het bajes-materiaal te hergebruiken. Zo worden oude celdeuren verwerkt in de regeling van een nieuwe brug en worden de tralies als balkonhekjes gebruikt.

In totaal worden meer dan 1000 woningen gerealiseerd die allen zeer goed geïsoleerd en ‘gasloos’ worden uitgevoerd. Voor energieopwekking worden zonnepanelen en windturbines toegepast. Organisch afval uit de wijk wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Bronnen:

https://www.am.nl/am-herontwikkelt-bijlmerbajes-amsterdam/

https://www.bajeskwartier.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *